به گزارش روابط عمومی مركز تحقيقات وآموزش كشاورزي و منابع طبیعی صفيآباد دزفول، سیدمحمود طبیبغفاری؛ رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی صفیآباد گفت: نام مرکز در ابتدا "مرکز تحقیقات کشاورزی جنوب غرب کشور" بود که در سال 1358 به نام "مرکز تحقیقات کشاورزی صفیآباد- دزفول" و سپس به نام "مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد- دزفول" خوانده شد. در نهایتاً در سال 1394 با الحاق مرکز آموزش جهاد کشاورزی دزفول به آن، به "مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد" تغییر نام داد.
وی ادامه داد: مساحت اوليه مركز در بدو تأسيس 340 هكتار بود كه در سال 1355 به 400 هكتار افزايش يافت. هدف اصلي تاسیس مركز تحقيقات، شناخت توانمندیهای كشاورزي و دامداري منطقه، شناسايي و طبقهبندی خاکهای منطقه و تعيين قابلیتهای كشت در این خاک ها، معرفي بسياري از گياهان زراعي بود كه قبلاً در منطقه كشت نمیشدند و تعيين نياز آبي محصولات مختلف بوده است. آموزش كشاورزان هم بهطور همزمان آغاز شد و نيروهاي متخصص با آخرين اطلاعات روز نسبت به اجراي طرحهای تحقيقاتي و كاربردي اقدام نمودند. مزارع آزمايشي احداث و سیستمهای مدرن و سودآور دامداري و كشاورزي به روستایيان تعليم داده شد.
غفاری افزود: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد در حال حاضر دارای سه معاونت "آموزش"، "پژوهش، فناوری و انتقال یافته ها" و "پشتیبانی" می باشد. همچنین دارای هفت بخش تحقیقاتی شامل زراعی و باغی، اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، خاک و آب، گیاهپزشکی، فنی و مهندسی کشاورزی، علوم دامی و کنترل و گواهی بذر و نهال و دو ایستگاه "گیاهشناسی فدک" و "ایستگاه دامپروری" و مرکز رشد است.
وی با اشاره به تاثیر عملکرد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد در بخش کشاورزي گفت: مهمترین مزیت مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد، استقرار آن در دل اراضی وسیع و سرشار از پتانسیل شمال استان خوزستان است. محققین مرکز با حضور فعال در اراضی کشاورزان، کشت و صنعت های منطقه و کانون های تولید پرورش دام های سبک و سنگین و طیور و اجرای پروژه های تحقیقاتی همگام با نیازهای اصلی آنان، زمینه را برای نفوذ حداکثری دانش در بین بهره برداران فراهم ساخته اند. ورود به موقع نتایج تحقیقاتی به مزارع، خدمات آزمایشگاه های خاک و آب، گیاهپزشکی، کنترل گواهی بذر و ارایه توصیه های فنی به کشاورزان باعث اثربخش تر شدن عملکرد تحقیقاتی مرکز در بخش های کشاورزی شده است.
غفاری افزایش ضریب نفوذ رقم های گندم نان و دوروم آبی و دیم از طریق جانمایی ارقام پرمحصول برای همه مناطق از استان خوزستان، افزایش عملکرد گندم زارهای دیم با تولید هسته های بذری از ارقام پرمحصول و سازگار با اقلیم منطقه برای اولین بار در استان خوزستان با همکاری موسسه تحقیقات دیم کشور، افزایش عملکرد مزارع یونجه از طریق معرفی رقم پرمحصول امید ، ساماندهی فرایند تولید بذر یونجه رقم بغدادی، افزایش ضریب مکانیزاسیون استان از 33/0 به 39/1 اسب بخار در هکتار، افزایش بیش از پنجاه درصدی در بازده آبیاری، فزایش بیش از دو برابری در بهرهوری آب، کاهش مصرف 30تا40 درصدی کودها در منطقه با سالانه ارزیابی چهار هزار نمو، وسعه مارچوبه در استان خوزستان، فارس و مازندران و معرفی رقم های پرمحصول، افزایش عملکرد مزارع چغندر قند با معرفی هیبریدهای منوژرم جدید "شریف" و "هما"، حمایت فنی از توسعه کشت چغندرقند پاییزه در استان های ایلام و کهگیلویه و بویراحمد و لرستان، نظارت بر عیارسنجی کارخانه های قند فعال در استان و همکاری فنی و آموزشی با کشت و صنعت های نیشکری جهت توسعه کشت چغندرقند پاییزه در اراضی نیشکر از جمله اقدامات مهم این بخش است.
وی گفت: بنا بر آمار، 85 درصد اقتصاد شمال استان خوزستان شامل شهرستان های دزفول، شوش، شوشتر، اندیمشک، گتوند، اندیکا، لالی، دزپارت و مسجدسلیمان وابسته به فعالیت های کشاورزی و دامپروری است. بدون شک حمایت فنی از حوزه کشاورزی، از طریق تاثیر در معاش کشاورزان و اقتصاد خانواده ها، کل جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد. کشاورزان و کشت و صنعت های منطقه طی شصت سال فعالیت محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد، همواره نیاز به توصیه های فنی را از محققان این مرکز مطالبه کرده اند و این مرکز را در تمام طول سال و در همه زمینه های کشاورزی و دامپروری در کنار خود داشته اند. نفوذ ارقام جدید، کاهش مصرف کود و سم، توجه به راندمان آبیاری و اصلاح الگوی کشت برای تولید 18 میلیون تن محصولات مختلف کشاورزی از ثمرات وجود این مرکز در منطقه است.
جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید